Recepty

Ovocný puding s chia semenami

Potrebujeme:

  • 1 šálka chia semien
  • 3 šálky mlieka
  • 3 lyžice medu
  • biely jogurt
  • ovocie podľa chuti

Postup:

Chia semená zmiešame s mliekom a necháme 2 hodiny postáť. Pridáme rozmixované ovocie a zmiešame. Nalejeme do pohárov, pridáme jogurt a ozdobíme ovocím.

Quinoa puding kokos - čokoláda

Potrebujeme:

  • 350ml mlieka
  • 5 lyžíc strúh. kokosu
  • 120g quinoa červená
  • 2 lyžice trstinový cukor
  • 2 lyžice karob
  • čokoláda/oriešky

Postup:

Do hrnca nalejeme mlieko s cukrom a kokosom. Keď je mlieko horúce, pridáme quinou a varíme okolo 30 minúť. Keď je quinoa mäkká, pridáme karob a premiešame. Nalejeme do pohárov a necháme vychladnúť. Ozdobíme strúhanou čokoládou, orieškami, .....

Cuketovo zemiakové placky

Potrebujeme:

  • 1 menšia cuketa
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 vajce
  • 1 malá cibuľa
  • 1 cesnak
  • 100g pohánková múka
  • vega bez glutamanu a lepku
  • čierne korenie
  • čerstvá bazalka, alebo majoránka

Postup:

Cuketu a zemiaky nastrúhame. Pridáme vajíčko, rozpučený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu, pohánkovú múku a zmiešame. Dochutíme čiernym korením, vegou a pridáme bazalku, alebo majoránku. Placky opražíme na oleji.

☑ Histaminová intolerancia

☑ Bezlepková diéta

☑ Laktózova intolerancia

Bezlepkové ovsené placky

Potrebujeme:

  • 100g bezlepkové ovsené vločky
  • 1 vajce
  • 1 malá cibuľa
  • 1 cesnak
  • vega bez glutamanu a lepku
  • majoránka
  • čierne korenie

Postup:

Ovsené vločky na 30 min. namočíme do vody, potom prelejeme cez sitko. Pridáme vajíčko, rozpučený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu a zmiešame. Dochutíme čiernym korením, vegou a pridáme majoránku. Placky opražíme na oleji.

☑ Histaminová intolerancia

☑ Bezlepková diéta

☑ Laktózova intolerancia

Mrkvový koláč z tekvicovej múky

Potrebujeme:

  • 350g tekvicovej múky
  • 300g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 20g vanilkového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka sódy bikarbóny
  • 200 ml olej
  • 350ml mlieka
  • džem
  • mrkva

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom a pridáme olej, mlieko, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a vanilkový cukor. Dobre premiešame. Do cesta zamiešame nastrúhanú mrkvu. Pečieme na 150 stupňov asi 30 min.

Potrieme džemom (v našom prípade rakytníkovým).

☑ Histaminová intolerancia

☑ Bezlepková diéta

Šošovicový prívarok s batátom

Potrebujeme:

  • 1ks batát
  • 250g žltej/červenej šošovice
  • 1ks cibuľa
  • 1ks cesnak
  • 1 PL olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • kešu
  • píniové oriešky

Postup:

Cibuľu a cesnak orestujeme na olivovom olej. Pridáme žltú/červenú šošovicu. Orestujeme 2 minútky, pridáme nakrájaný batát a podlejeme vodou. Varíme asi 12 - 15 minút.

Podávame s opraženými orieškami.

☑ Histaminová intolerancia

☑ Laktózova intolerancia

☑ Bezlepková diéta

Hrášková nátierka

Potrebujeme:

  • 100g zeleného hrášku
  • 2 - 3 PL masla
  • cesnak
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Hrášok asi 5 minút varíme, necháme vychladnúť a rozmixujeme. Zmiešame s maslom, pridáme cesnak, soľ a čierne korenie. Podávame s chlebíkom, alebo bagetkou.

☑ Histaminová intolerancia

☑ Bezlepková diéta

Domáce špaldové rožky

Na 6 ks potrebujeme:

  • 250g špaldová celozrnná múka

  • 15g bravčová masť

  • 15g droždie

  • 1 ČL soľ

  • 140ml vlažnej vody

  • 1/2 ČL cukru

  • Postup:

    Všetko zmiešame a vymiesime cesto. Necháme kysnúť asi 50 min. Cesto rozdelíme na cca 70g kúsky, každý kúsok vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a stočíme do tvaru rožkov. Položíme na plech, zakryjeme a necháme ešte 30 - 40 min kysnúť. Pečieme na 200 stupňov asi 15 min. Priebežne sledujeme.

    Indický dhal zo žltej šošovice

    Potrebujeme:

  • 250g žltá šošovica

  • 0,5 PL rímsky kmín

  • 0,5 PL kurkuma

  • 1 červená cibuľa

  • 1 cesnak

  • 3 paradajky

  • 1 PL repková olej

  • 1 ČL mletý koriander

  • 1 PL garam masala

  • Soľ

  • Čierne korenie

  • Chilli podľa chuti

  • Postup:

    Na oleji si opražíme cibuľku, cesnak a rajčiny. Pridáme čierne korenie, garam masala, soľ, rímsky kmín, kurkumu, chilli a koriander. Po chvíľke pridáme žltú šošovicu a zalejeme vodou cca 3 - 4 hrnčeky. Necháme rozvariť asi 10 - 15 min.. Ozdobiť môžeme napríklad nakrájaným čerstvým koriandrom.

    ☑ Histaminová intolerancia

    ☑ Laktózová intolerancia

    ☑ Bezlepková diéta

    Domáce ovocné tyčinky

    Potrebujeme:

    • 1 PL chia semienok
    • 150g datle sušené
    • 150g kešu orechy
    • 100g mandle
    • 100g marhuľa sušená
    • 50g figa sušená
    • med

    Príprava:

    Datle, slivky a figy si nakrájame na malé kúsky, mandle a kešu rozdrvíme. Všetky suroviny aj s chia semenami zmiešame. Roztopíme si med a zalejeme s ním zmes. Pečieme na 150 stupňov asi 15 min. Necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke.

    ☑ Histaminová intolerancia

    ☑ Laktózová intolerancia

    ☑ Bezlepková diéta

    Makový koláč so pšenovej múky

    Suroviny:

    2 hrnčeky pšenovej múky
    2 hrnčeky trstinového cukru
    2 hrnčeky mlieka
    1 krnček maku
    1 hrnček oleja
    3 vajcia
    1 prášok do pečiva
    džem podľa chuti
    250 ml smotana
    200 g čokolada na varenie

    Príprava:

    Vajcia vyšľaháme s cukrom, potom pridáme olej a mlieko, vyšľaháme. Po vyšľahaní pridáme mak a pomiešame. Následne pridáme múku a prášok do pečiva. Pečieme na 150 stupňov asi 30 - 40 minút.
    Koláč potrieme džemom a čokoládou (v smotane na varenie rozpustíme čokoládu na varenie). Po vychladnutí necháme stuhnúť v chladničke.

    Bulgur šalát

    Suroviny:

    250g - Bulgur
    Olej
    Cibuľa (biela, červená aj jarná)
    Čierne korenie
    Paradajkový pretlak
    Chilli paprička celá
    Himalájska soľ
    Pažitka

    Príprava:

    Bulgur zalejeme vriacou vodou a necháme 20-25 minút postáť. Červenú a bielu cibuľu opražíme na oleji, pridáme paradajkový pretlak, chilli papričku a po orestovaní trošku vody. Dochutíme čiernym korením a soľou. Keď bulgur zmäkne, všetko spoločne zmiešame. Pridáme jarnú cibuľku a/alebo pažitku a šalát je hotový.